İHBARNAME KURALINA GÖRE YAPILACAK TARHİYAT VE TAHAKKUK İŞLEMLERİ
A- İHBARNAME KURALINA GÖRE TARHİYAT İŞLEMLERİ
İhbarname Kuralı
Madde 82- Beyan üzerinden tahakkuk fişi ile yapılan vergi tarh ve tahakkuku dışında kalan her türlü vergi tarhiyatı ihbarname ile mükellefe tebliğ olunur.
İhbarnamenin numarası bilgisayar tarafından verilir.
Tarh Defteri
Madde 83- Düzenlenen ihbarnamelerin işlenmesi ve tarhiyatın izlenmesi amacıyla bilgisayarda “TARH DEFTERİ“ tutulur.
1- Tarh defteri takvim yılı itibariyle tutulur.
2- Bilgisayar tarafından düzenlenen geçici ihbarname, onaylandıktan sonra aynı gün, bilgisayarda tarh defterine kaydedilir ve kesin numara alınır.
İhbarnamenin Düzenlenmesi ve Yapılacak İşlemler
Madde 84- “VERGİ / CEZA İHBARNAMESİ”, ikmalen, re'sen ve idarece tarh edilecek vergiler ile kesilecek cezalar için bilgisayar tarafından düzenlenir. Düzenlenen ihbarnameye; mükellefin adının (unvanı), vergi ve cezanın nev’i, dönemi, miktarı, dava ve uzlaşma merciinin, tarhiyatın dayanağının türü ile tarih ve numarasının yazılmasına özellikle dikkat edilir.
Mükellefin vergi kimlik numarası, ana vergi kodu ve dönemi doğru olarak mutlaka girilir. Bilgisayardan en son iş veya ikametgah adresinin doğru olup olmadığı kontrol edilir. Gerekiyorsa mükellefin dosyasından en son adresi tespit edilerek, bu adresin girişi yapılır.
İhbarname, verginin tarhına, cezanın kesilmesine ilişkin belgenin alındığı tarihten itibaren en geç 7 gün içinde, zamanaşımlı olanlar için aynı gün düzenlenir. Ancak, kanuni süreden sonra verilen beyannamelerle pişmanlık talebiyle verilen beyannameler üzerine kesilecek cezalara ilişkin ihbarnameler, vergiye ait tahakkuk fişinin düzenlendiği gün düzenlenerek ilgili masaya aynı gün iade edilir.
Adi ortaklıklar, kollektif şirketler ile adi komandit şirketler adına kesilecek ceza, ortaklık veya şirket adına verilen vergi kimlik numarasına ait dosyadan kesilir.
Bilgisayarda düzenlenen geçici vergi/ceza ihbarnamesi, memur ve servis şefi tarafından imzalandıktan sonra müdür yardımcısına imzaya sunulur. Onaylanan ihbarname mühürlenerek bilgisayardan kesin numara alınır. Herhangi bir nedenden dolayı onaylanmayan ihbarnameler iptal edilir.
İhbarnamenin "Mükellef" yazılı nüshası ve tarhiyatın dayanağı olan ekler alma haberli olarak mükellefe tebliğ edilmek üzere, belge dağıtım ve izleme bordrosu ekinde Yazışma ve Arşiv Servisine verilir. Posta zimmet numarası ve tarihi "Dosya" nüshasına yazılarak tarh dosyasına konulur.
Memur eliyle tebliğ edilmesi gerekli görülenler ise belge dağıtım ve izleme bordrosu ekinde Sicil -Yoklama Servisine verilir. Acele veya zamanaşımlı olanlar için bordronun açıklama sütununa “ACELE” veya “ZAMANAŞIMLIDIR” notu düşülür.
Tebliğ edilerek dönen tebliğ alındılarına ilişkin bilgilerin bilgi girişi yapılır. Tebliğ alındısı tarh dosyasına konulur.
Bilgisayardaki tarh kayıtları, sık sık taranarak bilinen adreslerine tebliğ edilemeyen ihbarnamelerin zamanaşımı süresi beklenilmeksizin ilanen tebliğ edilmesi sağlanır.
İhbarnamelere Eklenecek Belgeler
Madde 85- İhbarnamenin mükellefe tebliğ edilecek nüshasına, tarhiyatın dayanağı olan vergi inceleme raporu, takdir komisyonu kararı, tutanak, yoklama fişi, düzeltme fişi gibi belgelerin birer örneğinin eklenmesi zorunludur.
Takdire Sevk Edilen Mükelleflere Kesilecek Cezalar
Madde 86- Değerlendirme masasından takdire sevk fişlerinin alınması üzerine bu mükellefler adına birinci derece iki kat usulsüzlük cezası kesilir. Takdire sevk fişi ile düzenlenen ihbarnamenin dosya nüshası mükellefin tarh dosyasına konulur.
Takdir komisyonu kararına istinaden kesilmesi gereken bir vergi ziyaı cezası olması halinde bu ceza daha önce kesilen usulsüzlük cezası ile mukayese edilir. Vergi ziyaı cezasının usulsüzlük cezasından fazla olması halinde evvelce kesilen usulsüzlük cezası terkin edilerek vergi ziyaı cezası için ihbarname düzenlenir.
Kanuni Süresinden Sonra Verilen Beyannameler ile Pişmanlık ve Islah Hükümlerine Göre Verilen Beyannameler Üzerine Kesilecek Cezalara İlişkin İşlemler
Madde 87- Kanuni süreden sonra verilen beyannamelere aşağıdaki cezalar kesilir.
1- Kanuni Süresinden Sonra Verilen Beyannamelere;
a) Beyannamenin vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk işlemi yapılmasından önce verilmesi halinde bu beyannameler takdire sevk edilmeyeceğinden birinci derece iki kat usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezasının yüzde 50’si kıyaslanarak miktar itibariyle en ağırı kesilir.
b) Beyannamenin, incelemeye başlanılmasından veya matrah takdiri için takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilmesi halinde daha önce kesilen usulsüzlük cezası varsa, vergi ziyaı cezası ile usulsüzlük cezası mukayese edilir. Vergi ziyaı cezasının fazla olması durumunda daha önce kesilen usulsüzlük cezası düzeltme fişi ile terkin edilir. Vergi ziyaı cezası için ihbarname düzenlenir.
c) Verilen beyannamede zarar beyanı veya mahsuplar gibi nedenlerle ödenecek verginin bulunmaması halinde birinci derece iki kat usulsüzlük cezası kesilmekle yetinilir.
d) Verilen beyannamede matraha ilişkin bilgilerin gösterilmemesi veya re’sen takdiri gerektiren diğer sebeplerin de mevcut olması halinde birinci derece iki kat usulsüzlük cezası kesilir ve matrahın resen takdir işlemleri yapılmak üzere beyanname değerlendirme masasına verilir.
e) Beyannamenin vergi incelemesine başlanılmasından veya takdir komisyonuna sevk edilmesinden sonra verilmesi halinde, takdir komisyonunca takdir edilen veya inceleme elemanınca tespit edilen matrah veya verginin beyan edilenden fazla olması durumunda bu fark üzerinden vergi salınır ve vergiye ilişkin ceza kesilir.
2- Kanuni Süresinden Sonra Ek Olarak Verilen Düzeltme Beyannamelerine;
Usulsüzlük cezası kesilmez. Beyan dışı bırakılan matrah kısmı veya vergi farkı için vergi ziyaı cezasının yüzde 50’si kesilir. Beyannamenin pişmanlık talebiyle verilip pişmanlık hükümlerinin ihlal edilmesi halinde de aynı işlem yapılır.
3- Pişmanlık ve Islah Hükümlerine Göre Verilen Beyannamelere;
a) Pişmanlık istemi kabul edilen beyannamelere birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilir.
b) Pişmanlık istemi kabul edilmeyen beyannameler kanuni süresinden sonra verilen beyanname kabul edilerek bu maddenin birinci bendinde yazılı cezalar kesilir.
c) Pişmanlık talebi ile verilen beyanname ek beyanname niteliğinde ise usulsüzlük cezası kesilmez.
d) Vergisi kanuni sürede ödenmiş olmakla birlikte, beyannamenin kanuni süresinden sonra pişmanlıkla verilmesi halinde, birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesilir.
Pişmanlık Şartlarına Uyulmaması Halinde Yapılacak İşlemler
Madde 88- Değerlendirme masasınca pişmanlık şartlarına uymayan mükelleflerin bildirilmesi üzerine bu mükellefler tarafından verilen beyannamelere kanuni süresinden sonra verilen beyannamelere uygulanan cezalar kesilir.
Yapılan Tarhiyatlarda Verginin Tahakkukundan Önce Meydana Çıkan Hataların Düzeltilmesi
Madde 89- Tarhiyatta hata yapıldığının tespit edilmesi üzerine düzeltme fişi düzenlenerek, onay için vergi dairesi müdürüne sunulur.
Onaylanan düzeltme fişi için bilgisayardan kesin düzeltme fişi numarası alınır.
Düzeltme fişinin "Mükellef" yazılı nüshası alma haberli olarak mükellefin adresine gönderilir.
"Dosya" nüshası, tarh defterine işlendiğine dair şerh düşüldükten sonra tarh dosyasında muhafaza edilir. Bu düzeltme fişleri, hesap ve takip masasına ve Muhasebe Kayıt Servisine gönderilmez.
B-TARHİYATIN İHTİLAFSIZ KESİNLEŞMESİ ÜZERİNE YAPILACAK
TAHAKKUK İŞLEMLERİ
Tarhiyatların İhtilafsız Kesinleşmesi
Madde 90- Yapılan tarhiyatlar;
1- Yasal hakların kullanılmaması sonucu kendiliğinden,
2- Cezalarda indirim talebi üzerine,
3- Tarhiyat sonrası uzlaşma ile,
ihtilafsız olarak kesinleşir.
Yasal Hakların Kullanılmaması Sonucu Kendiliğinden Kesinleşen Tarhiyatın Tahakkuk İşlemleri
Madde 91- Yapılan tarhiyat için mükellef veya adına ceza kesilen tarafından süresinde dava açılmaması, uzlaşma veya ceza indirimi isteminde bulunulmaması halinde tarhiyat kesinleşmiş olur.
Tahakkuk işleminin yapılması için, mükelleflerin dava açabilecekleri veya uzlaşma isteminde bulunabilecekleri ve postada meydana gelebilecek gecikmeler gözönünde bulundurularak kesinleşme tarihinden itibaren 20 gün beklenir. Bu sürenin sonunda vergi, ceza ve hesaplanan gecikme faizi tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Bu tahakkuk aynı zamanda bilgisayarca tarh defterine de işlenir.
a) Gecikme faizi, kendi vergi kanunlarında belirtilen ve tarhiyatın ilgili bulunduğu döneme ilişkin normal vade tarihinden itibaren ihbarnamenin tebliğini izleyen 30 günlük sürenin son günü esas alınarak (ay kesirleri hariç) o tarih itibariyle ödeme süresi geçen vergi taksitleri üzerinden hesaplanır. Tahakkuk fişine kesinleşme tarihinden itibaren 1 aylık ödeme süresinin son günü vade olarak yazılır.
b) Tahakkuk fişinin "Dosya" nüshası ihbarnamenin üzerine takılır.
c) Tahakkuk bordrosu ile ilgili işlemler, 42 nci maddede belirtilen esaslara göre yapılır.
d) Tahakkuk ettirildikten sonra süresinde dava açıldığı anlaşılan vergiler ve cezalara ilişkin tahakkuklar terkin edilir ve davalı olduğu tarh defterine kaydedilir.
Cezalarda İndirim Talebi Üzerine Tahakkuk İşlemleri
Madde 92- Mükellefin ceza indirimi uygulaması talebini içeren dilekçesini alan ilgili memur, talebin süresinde yapılıp yapılmadığını ve indirimin birinci defaya ait olup olmadığını kontrol eder.
Yapılan kontrol sonunda;
Dava açılmışsa veya talep süresinden sonra yapılmışsa ceza indirimi uygulaması yapılmaz.
Vergi Usul Kanununun 376 ncı maddesi uyarınca ceza indirim talebinin kabul edilmesi halinde, uygulanacak ceza indirim oranı ve miktarı belirlenerek, indirim sonucu arta kalan ceza ile vergi veya vergi farkı ve buna ilişkin gecikme faizi tahakkuk ettirilir.
Tahakkuk ettirilen vergi ve ceza miktarı için teminat gösterilmiş ise normal vadesine 3 ay eklenir, teminat gösterilmemiş ise normal vade tarihi yazılır. Teminatın alınması için dilekçe, hesap ve takip masasına verilir.
Bu madde gereğince gecikme faizi hesaplanmasında ve vade belirlemede 91 inci maddenin “a” bendinde belirtilen esaslara uyulur.
Tahakkuk fişinin "Dosya" nüshası ihbarname ile birleştirilerek tarh dosyasına konulur.
Tahakkuk bordrosunun düzenlenmesiyle ilgili işlemler 42 nci maddede belirtilen esaslara göre yapılır.
Mükellef veya Sorumlunun Ceza İndirimi Şartlarına Uymaması Halinde Yapılacak İşlemler
Madde 93- Mükellefin veya sorumlunun ceza indirimi talebi üzerine tahakkuk ettirilen vergi ile indirimden artakalan cezanın süresinde ödenmediğinin tespit edilmesi halinde, bu mükellefler indirimden faydalandırılmaz. Daha önce kesilen tahakkuk fişinin işlem türü, bilgisayarda değiştirilir. İndirilen ceza miktarı, tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir.
Tarhiyat Sonrası Uzlaşma Üzerine Tahakkuk İşlemleri
Madde 94- İhbarname kuralına göre yapılan tarhiyatın ilgilisi tarafından tarhiyat sonrası uzlaşmaya konu edildiğini belirten uzlaşma komisyonu yazısı alındığında;
1- Uzlaşma komisyonunca istenilen tarhiyat hakkındaki bilgiler vergi dairesince geciktirilmeden yazılı olarak bildirilir.
2- Bu bildirim yazısında, mükellef tarafından Vergi Usul Kanununun 376 ncı madde hükmünden yararlanma talebinde bulunulup bulunulmadığı, uzlaşma talebinin süresinde yapılıp yapılmadığı, bu tarhiyatın dava konusu edilip edilmediği ve tarhiyat vergi inceleme raporuna dayanıyorsa tarhiyat öncesi uzlaşma talebinin olup olmadığı tarh dosyasından araştırılarak belirtilir.
Mükellefin uzlaşma talebini içeren dilekçesini posta ile sehven vergi dairesine göndermesi halinde, dilekçe gereği yapılmak üzere ilgili komisyona gönderilir.
Uzlaşma tutanağı vergi dairesine intikal etmeden vergi ve ceza tahakkuk ettirilmez.
Uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi halinde yeniden uzlaşma talebinde bulunulamaz.
Uzlaşmanın vaki olmadığına dair tutanağa idarenin nihai teklifi yazılır. Mükellef dava açma süresinin sonuna kadar teklif edilen vergiyi kabul ettiğini yazılı olarak bildirirse bu tarih itibariyle uzlaşma sağlanmış sayılır.
Uzlaşmaya konu vergi ve cezaya karşı evvelce dava açıldığının tespit edilmesi halinde uzlaşma sonuçlanıncaya kadar ihtilafın karara bağlanmaması hususunda vergi mahkemesine yazı yazılması gerektiği servis notu ile İhtilaflı İşler Servisine bildirilir.
Uzlaşmanın temin edilememesi halinde, davanın incelenerek karara bağlanması hususunun vergi mahkemesine bildirilmesi için İhtilaflı İşler Servisine servis notu ile bilgi verilir.
Uzlaşması vaki olan vergi ve ceza için ayrıca vergi mahkemesince karar verilmiş olması halinde uzlaşma komisyonu kararına göre işlem yapılır. Vergi mahkemesi kararı işleme tabi tutulmaz. Uzlaşmanın temin edilememesi veya vaki olmaması halinde vergi mahkemesi kararına göre işlem yapılır.
Mükellefin, uzlaşmaya konu edilen tarhiyat hakkında uzlaşma tutanağı imzalanıncaya kadar, ceza indirimi talebinde bulunması halinde ceza indirimi uygulaması yapılarak tahakkuk verilir. Uzlaşma hükümlerinin uygulanmayacağı hususu komisyona derhal bildirilir.
Uzlaşma tutanağının alınmasından sonra tarh dosyası incelenir. Tutanakta yer alan vergi ve ceza miktarları ile normal vade tarihinden uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar hesaplanacak gecikme faizi tahakkuk ettirilir ve uzlaşma tutanağının tebliğ tarihinden itibaren bir ay vade verilir.
Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Tutanağı Üzerine Yapılacak İşlemler
Madde 95- İnceleme raporu ile birlikte tarhiyat öncesi uzlaşma tutanağının alınması üzerine;
Uzlaşma vaki olmuş ise tutanakta belirtilen vergi ve ceza miktarları ile normal vade tarihinden uzlaşma tutanağının imzalandığı tarihe kadar hesaplanacak gecikme faizi tahakkuk ettirilir ve uzlaşma tutanağının tebliğ tarihinden itibaren bir ay vade verilir.
Uzlaşma vaki olmamış ise inceleme raporları ile miktarı belirlenen vergi, resim, harç ve cezalar ihbarname kuralına göre tarh edilerek mükellefe tebliğ edilir.
İnceleme süresi içerisinde bir yazı ile tarhiyat öncesi uzlaşma istemediğini bildiren veya inceleme esnasında inceleme elemanınca düzenlenen tarhiyat öncesi uzlaşma tespit tutanağında, tarhiyat öncesi uzlaşma istemediğini beyan eden mükellef veya ceza muhatabı, tarhiyattan sonra uzlaşma hakkından yararlanır.
Mükellefin bilgisi dışında harici bilgilere dayanılarak yapılan incelemelerde, inceleme elemanı tarafından gönderilen uzlaşma talep davetiyesi üzerine, bu davetiyenin tebliğinden itibaren en geç 15 gün içerisinde mükellef tarafından herhangi bir başvurunun yapılmaması veya uzlaşma istenmediğinin bir yazı ile bildirilmesi halinde mükellef, tarhiyat sonrası uzlaşma hakkını kullanabilir.
Uzlaşmanın Kesinliği
Madde 96- Üzerinde uzlaşılan ve tutanakla tespit olunan hususlar hakkında dava açılamaz ve hiç bir mercie şikayette bulunulamaz.
Uzlaşmanın Sağlanamaması
Madde 97- Uzlaşmanın temin edilememesi veya vaki olmaması halinde uzlaşma sağlanamamış sayılır.
Uzlaşmanın temin edilemediğine dair alınan tutanak mükellefin bilinen en son adresine alma haberli olarak gönderilir.
Uzlaşmanın vaki olmaması veya temin edilememesi halinde mükellef, buna ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren 15 günden az olmamak üzere dava açma süresi içinde dava açmamış ise 94 üncü maddede belirtilen tahakkuk işlemleri yapılır. Dava açılmış ise tahakkuk işlemi yapılmaz, vergi mahkemesi kararına göre işlem yapılır.
C- TARHİYATIN İHTİLAF SONUCU KESİNLEŞMESİ ÜZERİNE YAPILACAK TAHAKKUK İŞLEMLERİ
Tarhiyata Karşı Dava Açılması Halinde Yapılacak İşlemler
Madde 98- İhbarname kuralına göre yapılan tarhiyata karşı mükellefçe dava açılması halinde İhtilaflı İşler Servisince istenilen tarhiyata ait ihbarname ve belgelerin onaylı örneğinden oluşturulan geçici dosya servis notu ekinde gönderilir. Mükellefin uzlaşma talebinin bulunması halinde, bu husus servis notunda belirtilir.
Tarhiyatın dava edildiği tarh defterine kaydedilir. Servis notu tarh dosyasında muhafaza edilir.
Tarhiyatın dava açılmayan kısmına isabet eden vergi veya ceza tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir.
Vergi mahkemesinde dava açılması nedeniyle tahsili duran vergi ve cezalar, mükellefler tarafından dava sonuçlanmadan kısmen veya tamamen ödenmek istendiği takdirde, ödenecek vergi ve/veya ceza tahakkuk fişi ile derhal tahakkuk ettirilir.
Bu gibi hallerde dava sonucuna göre kesinleşecek vergiden ödenmiş olan kısmına ödendiği tarihe kadar gecikme faizi hesaplanır.
Verilen bu tahakkuk dava sonucuna göre izlenir.
Vergi Mahkemesi Kararları Üzerine Yapılacak İşlemler
Madde 99- Açılan davalarla ilgili olarak vergi mahkemesinin;
1- Tamamen veya tadilen tasdik kararları üzerine, İhtilaflı İşler Servisince tarh ve tebliğ edilen vergi ve ceza miktarı, tahakkuk işlemi yapılmak üzere servis notu ile bildirildiğinde;
- Vergi ve ceza miktarı ile maktu veya nispi karar harcı tahakkuk ettirilir.
- Ayrıca, vergi için Vergi Usul Kanununun 112 nci maddesi uyarınca gecikme faizi tahakkuk ettirilir.
- Tahakkuk ettirilen vergi, ceza, gecikme faizi ve harcın vadesi İhtilaflı İşler Servisince düzenlenen “VERGİ MAHKEMESİ KARARINA GÖRE VERGİ/CEZA İHBARNAMESİ”nin mükellefe tebliğ tarihi esas alınarak tespit olunur.
2-Davanın incelenmeksizin reddine, 2577 Sayılı Kanunun 6 ncı maddesine göre davanın açılmamış sayılmasına, aynı kanunun 26/3 üncü maddesine göre dosyanın işlemden kaldırılmasına veya davadan feragat edilmesine ilişkin olarak İhtilaflı İşler Servisinden servis notu ekinde alınan vergi mahkemesi kararı üzerine evvelce tebliğ edilen vergi, ceza ile buna ilişkin olarak hesaplanacak gecikme faizi 91 inci maddenin “a” bendindeki esaslara göre tahakkuk ettirilir.
3-Takdir komisyonu kararına yönelik vergi dairesi ihtilafının incelenmeksizin reddine dair kararın üst mercide dava konusu edilmesine gerek duyulmadığının İhtilaflı İşler Servisince servis notu ile bildirilmesi üzerine geçici dosya tarh dosyasına konulur.
4-Tarhiyatın davacı lehine tamamen terkin edildiğinin İhtilaflı İşler Servisince servis notu ile bildirilmesi üzerine gönderilen karar, tarh defterine kaydedilerek dosyasına takılır.
Üst Yargı Merci Kararları Üzerine Yapılacak İşlemler
Madde 100- Vergi mahkemesi kararlarına karşı bölge idare mahkemesi ve Danıştay nezdinde açılan itiraz ve temyiz davaları üzerine aşağıdaki işlemler yapılır.
1- Tamamen veya Tadilen Tasdik Kararları Üzerine Yapılacak
İşlemler
a) Üst yargı merciinin vergi mahkemesince idare lehine vermiş olduğu tasdik kararlarını, tasdik eden kararları, İhtilaflı İşler Servisince servis notu ile bildirildiğinde, vergi mahkemesi kararına göre gerekli tahakkuk işlemi yapılmış olduğundan, karara göre tasdik edilen miktar üzerinden gerekli harç tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir.
İhtilafın tamamlanması sonucu, İhtilaflı İşler Servisinden servis notu ekinde alınan ihtilaf dosyası tarh dosyasında muhafaza edilir.
b) Üst yargı mercinin kararı, vergi mahkemesinin tasdik kararını tadilen tasdik eder mahiyette ise tasdik edilen kısım için gerekli tahakkuk işlemi, vergi mahkemesi kararına göre yapılmış olduğundan, terkin edilen kısım için düzeltme yapılır. Düzeltme sonucunda durum, tarh defterine kaydedilir.
2- Tasdik Kararını Terkin Eden Kararlar Üzerine Yapılacak İşlemler
Üst yargı merciinin, vergi mahkemesinin idarenin lehine vermiş olduğu tasdik kararlarını tamamen terkin eden kararları, İhtilaflı İşler Servisince servis notu ile bildirildiğinde, vergi mahkemesi kararına göre tahakkuk ettirilen dava konusu vergi ve cezaların düzeltme fişi ile tahakkuktan terkini yapılır. Eğer tahakkuk ettirilen borç ödenmiş ise mükellefe red ve iade olunur. Ayrıca, vergi mahkemesi kararına göre alınan harç da mükellefe red ve iade olunarak tarh defterine kaydedilir.
3- Terkin Kararlarını Bozarak Tarhiyatı Tasdik Eden Kararlar Üzerine
Yapılacak İşlemler
Dava konusu edilen vergi ve cezaların vergi mahkemesinin terkin kararı üzerine terkin olunmasından sonra, üst yargı merciinin, vergi mahkemesi kararını bozarak, tarhiyatı tasdik eden kararlarının İhtilaflı İşler Servisince servis notu ile bildirilmesi üzerine üst yargı mercii kararına göre onaylanan vergi, ceza ile hesaplanacak gecikme faizi ve harç tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilir. Durum ayrıca tarh defterine kaydedilir.
Vade ise “BÖLGE İDARE MAHKEMESİ/DANIŞTAY KARARINA GÖRE BİLDİRİM”in tebliğ tarihinden itibaren bir ay olarak belirlenir.
4- Bozma Kararları Üzerine Yapılacak İşlemler
Danıştay'ın bozma kararının servis notu ekinde İhtilaflı İşler Servisinden alınması üzerine, 67 nci maddede belirtilen esaslara göre tecil fişi düzenlenerek gerekli işlemler yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder